ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Ethereum; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ


Σε αυτό το άθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με όσο πιό απλά λόγια τι είναι το κρυπτονόμισμα Ethereum.

Τα βασικά.

Ας ξεκινήσουμε με την απάντηση στο ερώτημα του τι είναι το ethereum.

Το Ethereum είναι μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα που προτείνεται και συγχρηματοδοτείται από τον Vitalik Buterin. Χρηματοδοτήθηκε το 2014 από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το Ethereum χρησιμοποιείται για τη λειτουργία έξυπνων συμβολαίων. Πρόκειται για εφαρμογές που έχουν ελάχιστη ή καθόλου πιθανότητα λογοκρισίας, απάτης, παρεμβολών τρίτων ή διακοπών. Όπως το bitcoin, το ethereum είναι βασισμένο σε ανοικτού πηγαίου κώδικα το οποίο δεν ανήκει αλλά και ούτε χειρίζεται από ένα μόνο άτομο. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μπορούν να πάρουν τον κώδικα και να δουν πώς λειτουργεί. Μια διαφορά εδώ είναι ότι ο Vitalik Buterin εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργό μέλος της κοινότητας ενώ ο Satoshi Nakamoto του bitcoin παραμένει μυστήριο (και μάλλον θα παραμείνει στο μέλλον). Αυτό σημαίνει ότι το ethereum έχει ακόμα ένα είδος ιδεολογικής ή φιλοσοφικής ηγεσίας. Το νόμισμα που επιτρέπει σε αυτό το σύστημα να λειτουργεί ονομάζεται ether.

Τι είναι τα Έξυπνα Συμβόλαια του Ethereum;

Ένα έξυπνο συμβόλαιο ethereum είναι ένας κώδικας υπολογιστή που τρέχει στο blockchain και μπορεί να διευκολύνει την ανταλλαγή χρημάτων, περιεχομένου, ιδιοκτησίας, μετοχών ή οτιδήποτε έχει αξία. Εκτελείται αυτόματα όταν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Τα έξυπνα συμβόλαια του ethereum είναι σαν προηγμένα μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Μπορούν να παίρνουν κέρματα και να διανέμουν ένα προϊόν σύμφωνα με την αναγραφόμενη τιμή.

Παράδειγμα χρήσης του έξυπνου συμβολαίου του Ethereum.

Ας πούμε ότι θέλουμε να πουλήσουμε ένα διαμέρισμά. Αυτό μπορεί συχνά να είναι ένα μακρύ και περίπλοκο εγχείρημα, στο οποίο εμπλέκονται τρίτοι (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), που τελικά αυξάνουν και το κόστος. Γενικά χρειαζόμαστε:

·         Έναν μεσίτη ακινήτων ή έναν δικηγόρο που θα προετοιμάσει το συμβόλαιο πώλησης, έναν συμβολαιογράφο ο οποίος θα προετοιμάσει συμβολαιογραφική πράξη και θα επαληθεύσει το συμβόλαιο, την τράπεζα μέσω της οποίας θα πραγματοποιήθει η συναλλαγή μεταξύ του αγοραστή και του πωλητή, την αλλαγή ιδιοκτησίας στο κτηματολόγιο.

·          

Το Ethereum μπορεί να επιταχύνει και να απλοποιήσει αυτή τη διαδικασία.


Το Ethereum μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα συμβόλαια όπου οι όροι του συμβολαίου είναι γραμμένοι σε κώδικα. Το συμβόλαιο ενσωματώνεται στο μπλοκ του Ethereum και δεν μπορεί να τροποποιηθεί αργότερα.  Όταν και τα δύο μέρη – ο πωλητής και ο αγοραστής – συμφωνούν με τους όρους του συμβολαίου και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, η συναλλαγή εκτελείται.

Με ένα τέτοιο συμβόλαιο:

·         Δεν χρειαζόμαστε μεσίτη ακινήτων ή δικηγόρο επειδή το συμβόλαιο είναι μέρος της υπηρεσίας.

·         Δεν χρειαζόμαστε συμβολαιογράφο επειδή το συμβόλαιο ισχύει μόλις πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

·         Δεν χρειαζόμαστε τράπεζες, καθώς η τιμή αγοράς αποτελεί μέρος των όρων του συμβολαίου. Υπάρχει επίσης μικρός έως μηδενικός χρόνος αναμονής για μια κατάθεση, καθώς η συναλλαγή πραγματοποιείται με το κρυπτονόμισμα Ether, το οποίο μεταφέρεται σε χρήματα από τον αγοραστή στο πορτοφόλι του πωλητή.

·         Δεν χρειαζόμαστε το κτηματολόγιο επειδή όλες οι πληροφορίες σχετικά με τον νέο ιδιοκτήτη εγγράφονται στο blockchain.

Η εικονική μηχανή Ethereum.

Η ιδέα της εικονικής μηχανής Ethereum (EVM) μπορεί να είναι αρκετά προχωρημένη για ορισμένους, αλλά θα πρέπει να καλύψουμε όλες τις πτυχές της πλατφόρμας Ethereum.

Εν ολίγοις, το EVM είναι το περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης για έξυπνα συμβόλαια στο Ethereum. Είναι εντελώς απομονωμένο από το κύριο δίκτυο, ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος δοκιμαστικού περιβάλλοντος για προγραμματιστές. Ένα έξυπνο συμβόλαιο για το EVM δεν θα επηρεάσει τις λειτουργίες του κορμού του blockchain.

Κρυπτονόμισμα Ether.

To Ether είναι το όνομα του νομίσματος που χρησιμοποιείται στο Ethereum. Το νόμισμα αναφέρεται συχνά ως Ethereum.

Το κρυπτονόμισμα Ether παρατίθεται κάτω από τον κώδικα ETH.  Χρησιμοποιείται κυρίως ως μηχανισμός πληρωμής για τα τέλη συναλλαγών και τις υπολογιστικές υπηρεσίες στην πλατφόρμα Ethereum. Χρησιμοποιείται επίσης συχνά ως χρηματικό νόμισμα σε νέα έργα που είναι χτισμένα στην πλατφόρμα Ethereum.

Το 2017, η τιμή του ethereum ή του κρυπτονομίσματος ether αυξήθηκε από περίπου 7 ευρώ την αρχή του έτους στα 700 ευρώ στο τέλος του έτους.

Εξόρυξη Ethereum.

Το blockchain του Ethereum είναι από πολλές απόψεις παρόμοια με το blockchain του Bitcoin. Έχει κάποιες διαφορές που είναι πιθανώς εκτός του πλαισίου αυτού του άρθρου, αλλά αρκεί να γνωρίζουμε ότι η εξόρυξη του ethereum είναι παρόμοια με την εξόρυξη bitcoin.

‘’ Η λέξη εξόρυξη προέρχεται σε αναλογία με αυτή του χρυσού. Ο χρυσός ή τα πολύτιμα μέταλλα είναι σπάνια, έτσι είναι και γιά τα ψηφιακά νομίσματα και ο μόνος τρόπος να αυξηθεί ο συνολικός όγκος είναι μέσω της εξόρυξης. Αυτό είναι κατάλληλο γιατί και στο Ethereum επίσης, ο μόνος τρόπος έκδοσης μετά την κυκλοφορία είναι μέσω της εξόρυξης. Η εξόρυξη είναι επίσης ο τρόπος διασφάλισης του δικτύου δημιουργώντας, επαληθεύοντας, δημοσιεύοντας και πολλαπλασιάζοντας τα μπλοκ στο blockchain. ‘’

Εν ολίγοις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους δικούς μας υπολογιστές για την εξόρυξη του ethereum, πωλώντας ουσιαστικά την υπολογιστική τους δύναμη για να διατηρήσουν το blockchain σε λειτουργία. Ο εξορύχος που προσθέτει επιτυχώς ένα νέο μπλοκ στο blockchain θα λάβει ακριβώς 5 ETH. Αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού εξορύχων σε όλο τον κόσμο, κανένας εξορύχος δεν μπορεί ποτέ να λάβει αυτή την ανταμοιβή μόνος του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εξορύχοι συγκεντρώνονται στις λεγόμενες δεξαμενές εξόρυξης όπου τα έσοδα εξόρυξης κατανέμονται δίκαια με βάση την εξόρυξη των ‘’ ορυχείων ‘’ που συμμετέχουν.

Συνοπτικά για το Ethereum.

Το ethereum blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αυτόματη μεταφορά ιδιοκτησίας χωρίς μεσάζοντες ή τρίτους. Υπάρχουν αμέτρητες ανεξερεύνητες εφαρμογές αυτής της σχετικά νέας τεχνολογίας.

Επειδή το ethereum είναι ένα πλήρως ανοιχτό δίκτυο, ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει τις δικές του εφαρμογές.

Όπως το πρωτόκολλο TCP / IP που ενεργοποίησε το διαδίκτυο και συνεπώς την ανάπτυξη ενός τεράστιου αριθμού επιχειρήσεων και εφαρμογών ιστού, έτσι το blockchain ενεργοποίησε τα πρωτόκολλα bitcoin και ethereum.

Ο αριθμός των προγραμματιστών που αναπτύσσουν νέες αποκεντρωμένες εφαρμογές στο δίκτυο ethereum συνεχίζει να αυξάνεται καθημερινά.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Αλέξανδρος Γκούβερης

299 comments