ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΤΣΕΗΝ

Η αποστολή / λήψη κρυπτονομισμάτων δεν είναι δωρεάν. Πρόκειται για χρέωση (συχνά υπολογιζόμενη σε πραγματικό χρόνο) που εφαρμόζεται σε όλες τις κρυπτογραφικές συναλλαγές μέσα στο μπλόκτσαιν.

Γιατί πρέπει να υπάρχει χρέωση για να στείλουμε κρυπτονόμισμα σε άλλο άτομο;

Κάθε συναλλαγή σε κρυπτονόμισμα πρέπει να προστεθεί στο μπλόκτσαιν, δηλαδή, ας πούμε, σε ένα δημόσιο βιβλίο για όλες τις ολοκληρωμένες συναλλαγές.

Το έργο της επικύρωσης των συναλλαγών και της προσθήκης τους στο μπλόκτσαιν γίνεται από τους  «ανθρακωρύχους», οι οποίοι είναι ισχυροί υπολογιστές (εκατομμύρια υπολογιστές εξόρυξης για bitcoin) που αποτελούν μέρος του δικτύου και επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές του.

Οι ανθρακωρύχοι δαπανούν μεγάλες ποσότητες υπολογιστικής δύναμης και ενέργειας και πρέπει να έχουν οικονομικό όφελος: με κάθε μπλοκ (δηλαδή μια συλλογή συναλλαγών) που προστίθεται στο μπλόκτσαιν έρχεται μια αμοιβή που ονομάζεται ανταμοιβή μπλοκ, καθώς και όλες οι αμοιβές που αποστέλλονται με τις συναλλαγές που επιβεβαιώθηκαν και που περιλαμβάνονται στο μπλοκ.

Για το σκοπό αυτό, οι ανθρακωρύχοι έχουν οικονομικό κίνητρο να δώσουν προτεραιότητα στην επικύρωση των συναλλαγών που περιλαμβάνουν υψηλότερη αμοιβή. Για κάποιον που θέλει να στείλει χρήματα και να πάρει μια γρήγορη επιβεβαίωση, η κατάλληλη αμοιβή για να εκτελεσθεί εξαρτάται από το κρυπτονόμισμα που αποστέλλεται και μπορεί να ποικίλει σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με διάφορους παράγοντες.

Γιατί τα τέλη συναλλαγών μπλόκτσαιν μπορεί να είναι υψηλά;

Οι αμοιβές των ανθρακωρύχων εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως η συμφόρηση του δικτύου, οι χρόνοι επιβεβαίωσης συναλλαγών (που επηρεάζονται και από τους παρόχους ρευστότητας) και το μέγεθος της συναλλαγής (όπως μετράται σε kilobytes )

Με άλλα λόγια, ίσως χρειαστεί να πληρώσουμε υψηλότερα τέλη εάν:

Το δίκτυο μπλόκτσαιν είναι απασχολημένο ή φορτωμένο σε συγκεκριμένη στιγμή (συμφόρηση). Συνήθως, η αμοιβή αυξάνεται κατά τη διάρκεια αιφνίδιων διακυμάνσεων.

Ο λογαριασμός κρυπτονομίσματος έχει ιστορικό μικροκαταθέσεων.  Αν ο λογαριασμός σας έχει μεγάλες ποσότητες μικρών καταθέσεων, το μέγεθος της συναλλαγής σας θα είναι μεγαλύτερο, καθώς η αποστολή θα αποτελείται από πολλές εισροές. Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της συναλλαγής, τόσο υψηλότερη είναι και η χρέωση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα τέλη συναλλαγών στο μπλόκτσαιν;

Ελέγξτε τη μέση αμοιβή συναλλαγής στο μπλόκτσαιν. Εάν η μεταφορά σας δεν είναι χρονικά ευαίσθητη, μπορείτε να περιμένετε έως ότου μειωθεί το μέσο ποσό των τελών. Μπορείτε να το ελέγξετε με διάφορους τρόπους, block explorers ή ιστοσελίδες που δημοσιεύουν συναλλαγές.

Ομαδοποιήστε μικροσυναλλαγές και, στη συνέχεια, στείλτε ένα μεγαλύτερο ποσό ως μία μόνο συναλλαγή.

Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποια πορτοφόλια τρίτων που προσφέρουν τις εσωτερικές συναλλαγές από το μπλόκτσαιν.

Παραδείγματα είναι το Coinbase όπου μπορείτε να στέλνετε σε άλλους χρήστες Coinbase μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή Freewallet σε έναν άλλο χρήστη του Freewallet με αναγνωριστικό χρήστη.

Εύχρηστοι σύνδεσμοι για να ακολουθήσετε συναλλαγές blockchain

·        Johoe’s Bitcoin Mempool Statistics (BTC, BCH, BSV, DASH, LTC)

·        TxStreet – (BTC, BCH)

·        Blockchair (BTC, BCH, ETH, LTC, BSV, DASH, XLM, and XRP)

·        Earn’s predicting Bitcoin fees

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Αλέξανδρος Γκούβερης

575 comments