ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΡΕΑΖΕΙ ΤΟ Bitcoin Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ;

«Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος.»

Τίποτα το πρωτότυπο σε αυτές τις φράσεις. Γνωστό σε όλους ότι ο κορονοϊός άλλαξε όχι μόνο τις καθημερινές μας συνήθειες και συμπεριφορές αλλά και την οικονομία και την κοινωνία, γενικότερα.

Αυτές οι αλλαγές, όμως, τι επίπτωση είχαν στα κρυπτονομίσματα και στις αγορές που βασίζονται σε blockchain; Πόσο επηρεάστηκαν οι επενδυτές; Και το κυριότερο:

Πόσο θα επηρεαστούν τα κρυπτονομίσματα στο μέλλον; Μπορούμε να περιμένουμε ένα ράλι στην τιμή του Bitcoin, εάν υπάρξει δεύτερο κύμα κορονοϊού;

Σε αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσει να δώσει απάντηση σε αυτό το άρθρο. Για να το πετύχουμε θα πρέπει πρώτα να αναλύσουμε τρία δομικά στοιχεία που επηρεάζουν τις αγορές και μετά να δούμε το ίδιο το Bitcoin σε σχέση, τόσο με τις αγορές όσο και με την επιρροή του από τον κορονοϊό.

Τέλος, η τεχνική ανάλυση σε συνδυασμό με τα παραπάνω δεδομένα θα μας δώσουν τα σήματα για το μέλλον του στις αγορές.

  1. Εργασιακές συνθήκες – Κατανάλωση

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην καταναλωτική κοινωνία ήταν και είναι τεράστιος. Η σημαντικότερη επίπτωση είναι το κλείσιμο των χώρων εργασίας, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι είτε να εργάζονται από το σπίτι, είτε να απολύονται ή σε λίγες περιπτώσεις, να υπάρχει προσπάθεια ανάκαμψης.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι το κλείσιμο των εργασιακών χώρων, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση της κατανάλωσης. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει «μείωση της κατανάλωσης»: Ανεργία!

  • Ανεργία

Τα στοιχεία για την ανεργία έχουν σημειώσει ρεκόρ στις δυτικές χώρες, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δρόμος προς την οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμα άγνωστος.

Η τρέχουσα κατάσταση φαίνεται να δείχνει ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται νέους τρόπους συλλογής κεφαλαίων για την πλήρη ανάκαμψη ή την αναδιάρθρωση.

  • Αντίδραση Επενδυτών

Πάντοτε οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί στις αλλαγές. Η γνωστή ρήση «αγόραζε τη φήμη και πούλα την είδηση» στη προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν έχει και πολύ μεγάλη ισχύ. Γιατί;

Γιατί όσοι επενδύουν σε κρυπτονόμισμα δεν έχουν «καμία σχέση» με τους παραδοσιακούς επενδυτές! Αυτό μας δείχνει η ανάλυση της σύνθεσης των επενδυτών.

Α. Επενδυτές blockchain

  • Η έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται στο blockchain επικεντρώνεται σε νέους, επαγγελματίες, ηλικίας περίπου 30 – 40 ετών.
  • Oi μεγαλύτεροι αριθμοί νέων χρηστών προέρχονται γεωγραφικά από χώρες όπου το τοπικό νόμισμα αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό, κυρίως από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
  • Οι περισσότεροι από αυτούς κοινωνικοοικονομικά, είναι επαγγελματίες μεσαίας τάξης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι επενδύουν σε Bitcoin, αλλά υπάρχει και ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον στις αγορές altcoin ( εναλλακτικές ).

Τρανταχτό παράδειγμα, ένα βίντεο που μοιράστηκε στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok και προκάλεσε μια σημαντική αύξηση των τιμών στην αξία του Dogecoin (DOGE).

Οι αγοραστές ήταν σχεδόν αποκλειστικά έφηβοι και νέοι ενήλικες. Πρέπει να σημειωθεί για το  Dogecoin ότι χρειάστηκε μόνο λίγες ώρες για να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό. Αυτό σηματοδοτεί μια παρορμητική κίνηση, από νέους.

Β. Παραδοσιακοί επενδυτές

  • Οι επενδυτές οι οποίοι είναι οι πιο καθιερωμένοι στην κοινωνία μας (παραδοσιακοί) ηλικίας 45-50 και άνω συνήθως δεν επενδύουν σε Bitcoin ή σε στοιχεία που βασίζονται σε blockchain.
  • Προτιμούν αγορές (μετοχές, ομόλογα) που τις «γνωρίζουν» καλύτερα και με αυτές έχουν ανδρωθεί.

Ειδικά, οι επενδύσεις από άτομα ηλικίας 65-70 ετών και άνω είναι σε ακίνητα, ομόλογα ή/και μετοχές.

Γ. Θεσμικοί επενδυτές

Η επιρροή του κορονοϊού στα θεσμικά χρήματα ήταν διπλή. Από τη μία πλευρά,

  • τα ιδρύματα έχουν λάβει μια άνευ προηγουμένου υποστήριξη από τις κυβερνήσεις μέσω της διάσωσης του χρέους τους, αγοράζοντας ομόλογα που υποστηρίζονται από μετοχές και,
  • από την άλλη πλευρά, κεφάλαια όπως το Grayscale Bitcoin Trust έχουν δει αυξημένους όγκους.

Τα επενδυτικά ιδρύματα θεωρούνται παραδοσιακά ως έμποροι ταλάντευσης και επενδύουν σε μακροπρόθεσμες κινήσεις της αγοράς. Το θεσμικό ενδιαφέρον για κρυπτονομίσματα και στοιχεία ενεργητικού που βασίζονται σε blockchain αυξάνεται σταθερά με τον αριθμό των επενδυτικών μέσων να αυξάνεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Συνήθως, τα ιδρύματα αντισταθμίζουν τα κρυπτονομίσματα και τα περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε blockchain με στενή εστίαση σε λίγα tokens και εξελιγμένες τεχνικές διαπραγμάτευσης, όπως μοχλευμένες συναλλαγές και επιλογές.

Το  Bitcoin

Το Bitcoin θεωρείται ως ένα ασφαλές περιουσιακό στοιχείο ιδιαίτερα επειδή

  • Είναι πιο εύκολο να έχουν πρόσβαση οι επενδυτές
  • Δεν υπάρχουν ελάχιστα ποσά επένδυσης,
  • Δεν υπάρχουν κανόνες για διαπιστευμένους επενδυτές και
  • Η αυξημένη διαθεσιμότητα υπηρεσιών ανταλλαγής καθιστά την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων ελκυστική για τον μέσο επενδυτή.

Η επίδραση του κορονοϊού

Ο στατιστικές δείχνουν ότι οι θάνατοι συγκεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ ατόμων της εργατικής τάξης, εθνικών μειονοτήτων και εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη. Επίσης, άτομα σε κέντρα φροντίδας (=ηλικιωμένοι) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Τα στατιστικά δείχνουν δηλαδή ότι, η πλειονότητα των θυμάτων του νέου κορονοϊού είναι απίθανο να κατέχει σημαντικό πλούτο είτε σε παραδοσιακές επενδύσεις είτε σε blockchain.

Ως εκ τούτου, ο αντίκτυπος του κορονοϊού στα κρυπτονομίσματα και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων που βασίζονται σε blockchain μπορεί να είναι αρκετά αμελητέος, ενώ στις παραδοσιακές αγορές, είναι πιθανό να ξεκλειδώσει περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν συνήθως τα θύματα.

Αν βάλουμε στο λογαριασμό και το γεγονός ότι τα ηλικιωμένα μέλη της εργατικής τάξης διατηρούν μεγάλο μέρος του πλούτου σε ακίνητα κατοικιών και συνταξιοδοτικά ταμεία, τότε είναι πιο πιθανό να δούμε τα φτηνά ακίνητα ακόμη φθηνότερα, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο.

Όσον αφορά τους θεσμικούς, τα ιδρύματα έχουν εφαρμόσει τεχνολογία blockchain για να υποστηρίξουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες τους. Τα ιδρύματα, δηλαδή, βλέπουν το blockchain ως τρόπο αντιστάθμισης των χαρτοφυλακίων τους εκτός των παραδοσιακών αγορών.

Αναμφισβήτητα, αυτό καθιστά την επιρροή των ιδρυμάτων σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε blockchain παράγοντα σταθεροποίησης και όχι μετακίνηση της αγοράς.

Η τεχνική ανάλυση

Τα βασικά στοιχεία του Bitcoin έχουν δείξει σημάδια μετάβασης στον επόμενο κύκλο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το πρόσφατο κατά το ήμισυ (halving) περιόρισε την προσφορά και έθεσε το περιουσιακό στοιχείο στο ίδιο επίπεδο με τα κορυφαία νομίσματα fiat σχετικά με τον πληθωρισμό, σε περίπου 2% ετησίως.

Ο λόγος απόθεμα προς ροή είναι ένας δείκτης που δείχνει τις συνολικές ιστορικές τάσεις στο Bitcoin. Επί του παρόντος, ο δείκτης υποδηλώνει μια επικείμενη αύξηση της αξίας μακροπρόθεσμα. Η τιμή του Bitcoin είχε αυξηθεί σε κάποια στιγμή μετά από την μείωση κατά το ήμισυ λόγω της αυξημένης πίεσης που προκαλείται από τη μειωμένη προσφορά.

Οι κύκλοι επιμήκυνσης είναι μια υπόθεση που βασίζεται στο σκληρό κωδικοποιημένο χαρακτηριστικό του μισού στην προσφορά Bitcoin. Σε κάθε κύκλο, η διχοτόμηση διαρκεί περισσότερο, συνεπώς οδηγεί σε μεγαλύτερο κύκλο εμφάνισης στην αξία του ενεργητικού. Τα δεδομένα υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση, καθώς μέχρι τώρα κάθε κύκλος χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.

Η ζήτηση βιολογικών καταναλωτών μειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος κορονοϊού σε δυτικές χώρες, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της τιμής του Bitcoin.

Αυτή η πτώση προκλήθηκε από την αρχική πώληση πανικού που έφτασε στον κινούμενο μέσο όρο των 200 εβδομάδων και έπεσε κάτω από αυτό, ακολουθούμενη από μια γρήγορη ανάκαμψη σε σχήμα V. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ τα ιδρύματα πουλούσαν οι μικροεπενδυτές αγόρασαν στην πτώση.

Σύμφωνα με τη σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου, οι γρήγορες ανακτήσεις σε σχήμα V δείχνουν ισχυρές βασικές αρχές για το περιουσιακό στοιχείο. Είναι ασφαλές να υποδηλώνουμε ότι ο κορονοϊός τουλάχιστον ενήργησε ως γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνολική ανοδική τάση.

Η επικείμενη αγορά ταύρων πιθανόν να καθοδηγείται από τη ζήτηση των καταναλωτών. Το κίνητρο για είσοδο στην αγορά κυριαρχείται από την αντιστάθμιση του πληθωρισμού και την έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέρα ​​από τα εθνικά σύνορα.

Συμπέρασμα – Κατάληξη

Το  «έξυπνο» χρήμα επενδύει νωρίς σε πολλά υποσχόμενα έργα, ενώ το «χαζό» συνήθως κοντά στην κορυφή. Η διάκριση, επομένως, μπορεί να γίνει μέσω του όγκου εργασίας που απαιτείται για τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς, καθώς και την γνώση στους δημιουργούς του έργου.

Το έξυπνο χρήμα αντιπροσωπεύει τους πρώτους χρήστες. Πρόσφατα, είδαμε μια έκρηξη σε αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.

Η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων είναι πιθανόν έτοιμη για μια έκρηξη και μια αγορά συγκρίσιμη με τη δημιουργία του ίδιου του Διαδικτύου. Καθώς ο κορονοϊός  ενεργεί ως καταλύτης στην αποσυναρμολόγηση παλαιών ιδρυμάτων και παλαιών χρηματοπιστωτικών συστημάτων, θα ανοίξει ο δρόμος για την κρυπτογράφηση και τα νομίσματα.

Το Bitcoin έθεσε τα θεμέλια για το μέλλον της χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Binance Changpeng Zhou:

«Η πανδημία άλλαξε τον κόσμο. Σε αυτόν τον νέο κόσμο, πιστεύουμε ότι το κρύπτο θα διαδραματίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ρόλο.»

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Αλέξανδρος Γκούβερης

725 comments