ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ (ΚΡΥΠΤΟ) ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ;

Τα χρηματιστήρια είναι οργανωμένες αγορές προϊόντων που συνδυάζουν την προσφορά και τη ζήτηση. Από αυτή την άποψη, είτε η προσφορά και η ζήτηση αφορά μετοχές, ομόλογα ή κρυπτονομίσματα, η βασική αρχή με την οποία λειτουργούν είναι η ίδια: Φέρνουν σε επαφή τους αγοραστές με τους πωλητές και το αντίστροφο.

Τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, με τα οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο, δεν αποτελούν εξαίρεση. Έχουν, όμως, αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τα “κοινά”, γνωστά στο πλατύ κοινό, χρηματιστήρια.

Χρηματιστήρια Κρυπτονομισμάτων (Χ.Κ.)

Εκτός από τη βασική λειτουργία τους ως αγορές, όπου κάποιος μπορεί να πουλήσει ή να αγοράσει το κρυπτονόμισμα της αρεσκείας του, αρκετά Χ.Κ. προσφέρουν και επιπλέον υπηρεσίες. Διαβάστε:

 1. Ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε σε ένα κοινό χρηματιστήριο. Δεν μπορείτε, δηλ. να αλλάξετε απ’ ευθείας ένα προϊόν με ένα άλλο, π.χ. μετοχές με όμόλογα.

Στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων μπορείτε! Μπορείτε να ανταλλάξετε κρυπτονόμισμα με “κοινό νόμισμα” (δολάρια (USD), ευρώ (EUR), γιεν (ΥΕΝ)) ή με άλλο κρυπτονόμισμα. Να δώσετε δηλ. Bitcoin και να πάρετε δολάρια (USD) ή να δώσετε Etherium και να πάρετε Bitcoin. Μάλιστα, αρκετά χρηματιστήρια, προσφέρουν έτοιμα ζεύγη ανταλλαγής.

2. Ζεύγη συναλλαγών

Όλα τα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων προσφέρουν ζεύγη συναλλαγών κρυπτονομισμάτων σε κάποιο είδος ή άλλο. Τα πιο συνηθισμένα ζεύγη συναλλαγών συμπεριλαμβάνουν το Bitcoin με άλλα νομίσματα μεγάλου όγκου όπως ETH, XRP ή Doge.

3. Πληροφορίες και κοινότητα

Τα Χ.Κ. λειτουργούν και ως “εκπαιδευτικοί φορείς”. Στην προσπάθειά τους να δώσουν σους traders περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εισηγμένα κρυπτονομίσματα έχουν ειδικές σελίδες πληροφοριών και λέσχες συζήτησης (forum), όπου ανταλλάσονται γνώμες και πληροφορίες.

Ορισμένα έχουν ακόμη και ακαδημία όπου ο χρήστης μπορεί να βρει εκπαιδευτικό υλικό για διάφορα θέματα.

4. Τεχνικοί δείκτες

Όλα τα χρηματιστήρια προσφέρουν το γράφημα της τιμής των κρυπτονομισμάτων σε σχέση με το χρόνο. Μερικά, όμως, προχωράνε ακόμη παραπέρα. Προσφέρουν στους traders την επιλογή να εφαρμόσουν τεχνικούς δείκτες όπως Bollinger Bands, Oscillators, Moving Average και πολλά άλλα.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Αλέξανδρος Γκούβερης

133 comments