ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Τα Stablecoins ( Σταθερά Κρυπτονομίσματα ) κερδίζουν έδαφος σε κάθε άκρο του οικονομικού φάσματος – από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως εταιρείες εμπορίου, που δέχονται πληρωμές σε Tether και αποσύρουν υπηρεσίες όπως το PayPal. Το Tether είναι το πιο δημοφιλές σταθερό κρυπτονόμισμα.

Τα Stablecoins μοιράζονται πολλά από τα οφέλη του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων χωρίς να παρουσιάζουν αστάθεια, επειδή είναι σταθερά 1: 1 με σταθερά νομίσματα όπως το Δολάριο ΗΠΑ και η Βρετανική Λίρα. Είναι κρυπτονομίσματα χωρίς σύνορα, οικονομικά γιατί αυξάνουν τις ταχύτητες συναλλαγών, καθιστώντας τα ελκυστικά για τις τράπεζες, τους εμπόρους, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και πολλούς άλλους τύπους επιχειρήσεων.

Την εβδομάδα που πέρασε, το Bloomberg ανέφερε ότι τα σταθεροί νομίσματα όπως το Tether και το USDC κερδίζουν δημοτικότητα μεταξύ των εισαγωγέων και των εξαγωγέων στην Ασία και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την πηγή, οι συναλλαγές με προμηθευτές και πωλητές ήδη φθάνουν έως και 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα στην QCP Capital, που είναι εταιρεία ψηφιακής εμπορίας με έδρα στη Σιγκαπούρη. Στην B2BinPay, που είναι πάροχος ψηφιακών πληρωμών στη Μόσχας, οι συναλλαγές είναι εκατομμυρίων δολαρίων σε μηνιαία βάση και αυξάνονται καθημερινά.

Επίσης επιχειρήσεις δημιουργούν σταθερά νομίσματα που η αξία τους συνδέεται με διάφορα περιουσιακά στοιχεία και επενδυτικά εργαλεία. Για παράδειγμα, η WisdomTree, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία κοντά σε 63 δισεκατομμύρια δολάρια, φέρεται να εργάζεται για τη δημιουργία δικού της σταθερού νομίσματα, το οποίο θα είναι παρόμοιο με τα ETF που υποστηρίζεται από περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια όπως τα ομόλογα των ΗΠΑ.

Σε δελτίο τύπου την Πέμπτη, 24/01/20, η Tether ανακοίνωσε ένα νέο σταθερό νόμισμα, το Tether Χρυσού (XAU ₮). Κάθε XAU ₮ αντιπροσωπεύει ποσοστό ουγκιάς χρυσού σε μία συγκεκριμένη χρυσή μπάρα. Το νέο νόμισμα παρέχει στους επενδυτές τα οφέλη του χρυσού, χωρίς τα μειονεκτήματα της φυσικής κατοχής του πολύτιμου μετάλλου.

Με τους εμπόρους σε όλο τον κόσμο που αναζητούν εναλλακτικές οικονομικές λύσεις, αλλά δεν είναι σε θέση να αναλάβουν τον κίνδυνο μεταβλητότητας του Bitcoin, τα σταθερά νομίσματα εμφανίζονται ως σωσίβια στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία. Ενώ δεν υπάρχουν κάποια από τα οφέλη που προσφέρουν τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα, τα σταθερά νομίσματα προχωρούν πολύ γρήγορα στην μαζική υιοθεσία τους, χρησιμοποιώντας το blockchain, στα αγαθά, υπηρεσίες και εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Αλέξανδρος Γκούβερης

158 comments